Turismul de sejur este asteptat sa scada in acest sezon estival pe litoral cu 15-20%, spun jucatorii din piata, care se asteapta ca, in schimb, turismul de weekend sa fie mai cautat.
"Va fi o scadere de cel putin 15% a numarului de sejururi contractate, datorata reducerii bugetelor alocate pentru vacante in cosul familial, precum si reducerii primelor si alocarilor angajatorilor pentru concedii", a spus Radu Morariu, directorul general ajunct al uneia dintre cele mai mari agentii de turism de pe piata locala, Eximtur.
Parerea este impartasita si de Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, care considera ca scaderile inregistrate pe litoral in primul semestru al anului, de circa 25%, desi nu sunt relevante pentru lunile de sezon, arata un trend care se va mentine in ceea ce priveste turismul de sejur pe litoral.
"In sezon, turismul de sejur va scadea cu 15-20%. In schimb se vor inregistra cresteri pe turismul de week-end", a explicat Vasilescu.
Eeste de asteptat ca tichetele de vacanta sa atenueze scaderile, insa doar intr-o mica masura, utilizarea acestora fiind inca la un nivel nesemnificativ.
Turismul de week-end pare sa fie un colac de salvare si pentru hotelurile scumpe de pe litoral, pentru care interesul este scazut atunci cand vine vorba de sejururi.
"Cererea pentru weekend se va mentine. Oricum anul trecut nu aveam capacitatea necesara sa raspundem cererilor pe weekend, dar anul acesta ca urmare a extinderii unitatii hoteliere (cu 25 de camere - n.r), nivelul ofertei se va apropia de nivelul cererii pe weekend. Problema ramane insa in continuare turismul din timpul saptamanii, cand va trebui sa venim cu oferte si tarife mai mici", a spus pentru DailyBusiness.ro Elena Luiza Oprea, director de marketing si de vanzari la hotel Iaki din Mamaia.
Majoritatea hotelierilor de pe litoral mentin in acest sezon tarifele din 2008, insa sunt si exceptii, existand hoteluri care fie au crescut tarifele, fie le-au diminuat, cu procente de 7-8%.
Mentinerea tarifelor, corelata cu scaderea gradului de ocupare, va aduce in acest sezon afaceri in scadere cu 10-15% pentru hotelierii de pe litoral, este de parere Daniel Vasilescu de la FPTR.
Sunt si hoteluri care mizeaza in acest an pe venituri similare cu cele de anul trecut, in contextul in care scaderea gradului de ocupare este contrabalansata de crestere tarifelor.
Un exemplu in acest sens este hotelul Iaki din Mamaia. "Este un an mai atipic, diferit fata de alti ani. Pe partea de evenimente cererea este mai mica (firmele si-au redus bugetul de protocol si evenimente), insa am observat ca turistii nu au restrictii la buget sau perioada, cel putin, segmentul carora ne adresam noi (hotelul are 4 stele - n.r.). Gradul de ocupare va fi mai mic, dar avand in vedere ca tarifele s-au marit, veniturile se vor mentine la un nivel apropiat de cel din 2008", a spus Elena Luiza Oprea, directorul de marketing si de vanzari al hotelului.
Cresterea tarifelor se datoreaza majorarii cursului euro, dar si procesului de modernizare, crestere a capacitatii si renovare a hotelului, a mai spus ea.
Sursa Dailybusiness.ro
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561