Despre Dubai si sfaturi pentru a depasi criza

Emiratele Arabe Unite si, in special, Dubai este una din putinele tari din lume ce vede turismul ca principala modalitate de dezvoltare a unei tari, a declarat Jean Claude Baumgarten, Presedintele Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC).

“Decizia luata de seicul Maktoum acum mult timp a transformat Dubai-ul in ceea ce este el astazi. El a crezut ca turismul si calatoriile sunt o investitie sigura si nu s-a inselat”. Baumgarten a declarat saptamana trecuta pentru cotidianul Khaleej Times ca Dubai este liderul in turism din Golf si Orientul Mijlociu, acest lucru ramanand neschimbat chiar si in contextul actual al crizei economice mondiale. Turismul reprezinta 30% din economia Dubai-ului si va juca un rol major in dezvoltarea viitoare a Emiratului.

Astfel, mesajul Consiliului este ca turismul este o modalitate sigura de a crea crestere economica si locuri de munca, dar acest lucru trebuie in primul rand constientizat de conducerile tarilor si apoi luate masuri pentru a actiona in aceasta directie. Un alt sfat este acela al evitarii supraincarcarii industriei turistice cu taxe si suprataxe pentru ca aceasta este prima ramura a unei economii care poate ajuta tara sa depaseasca criza economica.

“Nu trebuie sa ne speriem de criza. Nu e prima din ultimii 40 de ani. Momentele de criza, fie ele de ordin politic, economic sau determinate de atacurile teroriste, au fost depasite. Industria turistica s-a reinventat si s-a relansat de fiecare data cu rezultate tot mai bune.”
Previziunile pentru 2009 nu sunt foarte optimiste. Industria turistica va inregistra o stagnare sau chiar o scadere in anul urmator. Cu toate acestea, exista sperante si solutii. In conditiile in care sistemul bancar se va stabiliza si accesul la surse de lichiditati nu va mai fi restrictionat, exista o sansa ca, in 2010, lucrurile sa revina la normal si turismul sa se relanseze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>