Cheile Turzii, judetul Cluj

O zona cu un relief carstic deosebit de frumos, Cheile Turzii, abunda in elemente spectaculoase precum stancile inalte si abrupte, creste ascutite, arcade sau grohotisuri. Arealul se incadreaza in rezervatiile naturale de tip mixt din Romania datorita multitudinii de elemente cu importanta stiintifica, dar si datorita frumusetii peisajului. Cheile Turzii sunt situate in parte de nord a muntilor Trascau si au luat nastere odata cu eroziunea raului Hasdate in roca de tip calcaros.

A fost pentru prima data cand am vazut la noi in tara o zona amenajata atat de bine pentru receptia turistica. La fiecare pas erau tablite pe care, in trei limbi diferite, scria ce trebuie sa faci sau mai bine zis, ce trebuie sa nu faci, pentru a proteja acest spatiu, inclus si in patrimonial UNESCO. Lucruri extrem de usor de realizat intrucat in interiorul rezervatiei gasesti la tot pasul cosuri frumos imbracate in lemn pentru colectarea gunoaielor. In privinta celorlalte lucruri interzise in interiorul rezervatiei, cred ca toata lumea se poate abtine de la scaldat sau de la culesul plantelor pe durata vizitei, mai ales cand vezi scrise toate aceste lucruri in diverse limbi; macar una tot e pe intelesul fiecaruia.

Recomand vizitarea Cheilor Turzii nu numai pentru frumusetea impresionanta a cadrului natural, ci si pentru ridicarea adrenalinei. Zona este una dintre cele mai propice din tara pentru practiarea alpinismului si escaladei, existand aici aproape de 250 de astfel de trasee. Pentru cei mai putini curajosi sau fara experienta in domeniu, exista si un traseu de-a lungul peretelui, pe care este montat un cablu gros de metal (in loc de balustrada), foarte util intrucat latimea drumului este de jumatate de metru, iar in partea stanga, se desfasoara raul Hasdate, la vreo 50 m distanta. Pentru mine a fost suficienta acea plimbare pentru a imi accelera ritmul cardiac.

Infrastructura adecvata turismului nu este dezvoltata aproape deloc in zona, fapt pentru care excursiile de o zi reprezinta inca cea mai buna modalitate de ajunge si in acest coltisor minunat al Romaniei.

[nggallery id=89]

2 thoughts on “Cheile Turzii, judetul Cluj

  1. Andreea_Lq

    Acest colt de rai numit “Cheile Turzii” reprezinta pentru mine una dintre cele mai frumoase amintiri. Recomand pasionatilor de drumetii sa viziteze acest loc de o frumusete naturala incredibila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>