Zona demilitarizata coreeana – un loc inspaimantator

Asa-zisa zona demilitarizata, de fapt cea mai bine pazita granita de pe Glob, este teritoriul caredesparte Coreea de Nord de Coreea de Sud. Aceasta are 250 de km lungime si aproximativ 4 km latime si desparte inca din 1953 Coreea comunista de cea democrata fiind sub control international ONU. Deoarece nu exista nici dupa 60 de ani un tratat de pace intre cele 2 tari, ele sunt inca oficial in razboi. Mai mult, cred ca ati auzit cu totii intamplarea de zilele trecute cu o nava sud-coreeana ce se banuieste ca a fost scufundata de un submarin nord-coreean. In urma acestui incident, Coreea de Nord acuza Seulul ca a fabricat dovezi si ameninta cu declansarea razboiului.

Revenind la zona demilitarizata, aceasta a devenit un loc de interes pentru turistii din ambele tari care permit excursii de o parte si de alta a liniei albe ce marcheaza granita intre state. Zona este permanent pazita de militari ai ambelor tabere ce se tin sub observatie unii pe altii. Exista si tuneluri subterane care leaga cele doua state coreene, sapate de partea nordica. Aceasta a pretins ca tunelurile au fost folosite pentru extractia carbunelui insa varianta nu este plauzibila in conditiile in care acestea sunt sapate in granit. Sud-coreenii cred ca e vorba de o invazie militara ce ar fi fost planificata de Coreea de Nord, mai ales ca fiecare put este suficient de mare pentru a permite trecerea unei intregi divizii de infanterie intr-o ora. Al treilea tunel, descoperit in 1978, poate fi astazi vizitat de catre turistii din partea Coreei de Sud.

Filmul de pe CNN arata mai bine decat orice explicatie, starea de inclestare existenta in zona si situatia uneori demna de ridicol cu care se confrunta cele doua tari, mai ales in interiorul zonei demilitarizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>