Mona Lisa cu aroma de cartofi prajiti

carrousel du louvre

Revolta generala determinata de deschiderea unui McDonald’s si a unei McCafe in cadrul muzeului Luvru. Lantul fast-food sarbatoreste implinirea a 30 de ani de la intrarea pe piata prin deschiderea celui de-al 1142-lea magazin in Franta care este de altfel si cel mai mare “fan” al produselor sale din afara S.U.A. Noul McDonald’s va fi situat in food court-ul de la Carrousel du Louvre – renumitul centru comercial adiacent muzeului.

Angajatii muzeului sunt nemultumiti de aceasta hotarare pe care o considera picatura care umple paharul. Nu e vorba ca ar fi impotriva mancatului in muzeu, insa McDonald’s – ul nu e nici pe departe varful artei culinare si al gastronomiei. Si daca astazi se deschide un fast-food, maine vor aparea si magazinele de haine de proasta calitate, atmosfera generala transformandu-se in una ieftina, de bazar.

Aceste speculatii sunt infirmate de purtatorii de cuvant ai Luvru-lui care sustin ca s-a discutat deja deschiderea unei McCafe de calitate si a unui McDonald’s care sa se imbine  cu imaginea si standardele muzeului. Cele doua locatii vor fi situate printre alte restaurante si cafenele specifice diferitelor tari ale lumii. Un protest similar a avut loc anul trecut cand lantul Starbucks a deschis o cafenea foarte aproape de intrarea in muzeu. Atat angajatii cat si iubitorii de arta au trimis o petitie managerilor muzeului. Aceasta nu a avut succes; cafeneaua s-a deschis fiind totusi obligata sa amenajeze un “colt cultural” cu brosuri si cataloage.

Valul de indignare si protestele par a fi din start inutile. Si asta deoarece, daca braseriile si bistrourile sunt in cadere libera, lantul McDonald’s a deschis toamna trecuta 30 noi puncte in Franta ce au primit peste 450 de milioane de clienti. Mai mult, cel mai profitabil McDonald’s din lume se afla (ghici unde) pe bulevardul Champs Elysees. Asa ca se pare ca trebuie sa ne obisnuim cu aerul comercial si nu neaparat de bun-gust ce invadeaza toate locurile cunoscute de pe aceasta planeta indiferent de natura sau istoria lor.

One thought on “Mona Lisa cu aroma de cartofi prajiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>