Are nevoie Taj Mahal-ul de modernizare?

taj-mahal

Autoritatile statului indian Uttar Pradesh au elaborat un proiect ce vizeaza atragerea unui numar mai mare de turisti la ceea ce este deja cel mai cunoscut reper al Indiei: Taj Mahal-ul.

Planurile sunt menite, cel putin teoretic, sa scoata in evidenta monumentul pe care multi il considera a fi cel mai romantic din lume. In zona in care se afla Taj Mahal-ul ar urma sa fie doua teleferice, o roata asemanatoare celebrei London Eye si un pod suspendat. Potrivit oficialilor, sectorul turistic are nevoie de un suflu nou, de modernizare. Agra Eye, ce ar putea depasi rivala sa din capitala Angliei ar creste numarul de vizitatori atat din tara cat si turisti straini iar telefericele ar incuraja turistii sa cheltuie mai mult in aceste locuri.

Cu toate acestea, vor fi respectate normele de siguranta si conservare, care nu permit nici un fel de constructie la o distanta mai mica de 500 de metri de monument. Din anul 1983, Taj Mahal a fost inclus in Patrimoniul UNESCO, fiind ales in 2007 si ca una din Cele 7 Noi Minuni ale Lumii. Taj Mahal-ul atrage peste 2.000.000 de turisti anual iar autoritatile spera ca numarul acestora sa creasca.

Cum era de asteptat, nici criticile nu au intarziat sa apara, conservatorii opunandu-se acestui proiect. Acestia sustin ca proiectul este “cel mai insensibil” din cate au existat. Ei considera ca turismul nu este totul. Prin aceste modernizari si constructii noi, s-ar pierde din farmecul mausoleului, din atmosfera romantica, straveche si misterioasa ce inconjoara monumentul. In plus, ei cred ca turistii ce vin sa vada Taj Mahal-ul nu sunt genul de turisti care vor sa se dea intr-o roata sau sa mearga cu telefericul.

Taj Mahal-ul este un mausoleu ridicat din ordinul Imparatului Shah Jahan in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal care a murit dand nastere celui de-al 14-lea copil al cuplului. Monumentul a fost ridicat in 22 de ani iar la constructia sa a fost nevoie de 20.000 muncitori si 1000 de elefanti. In interiorul mausoleului sunt ingropati imparatul alaturi de sotia sa. Legenda spune ca, pentru a se asigura ca niciodata nu se va mai construi o asemenea cladire la ordinul imparatului muncitorilor li s-au taiat mainile, caligrafii au fost orbiti iar arhitectul sef a fost decapitat.

Mai multe informatii intr-un material Lonely Planet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HOC4nd4hLNI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>