Vreau sa fiu ghid turistic

Imi place sa umblu prin tara si pe oriunde prin lume, sa caut locuri interesante si povesti de spus atunci cand realitatea de langa mine nu ma mai inspira. Lumea asta a noastra, cu bune si cu rele, are oricand suficient a ne oferi. Noi trebuie doar sa cautam…

De curand, doi prieteni mi-au spus ca pot calatori si .. cauta cu folos! Pot deveni ghid turistic. Pai, stati putin, le spun eu, eu nu vreau sa-mi castig existenta din asta. Nici nu trebuie, imi replica ei. Daca iti doresti sa faci cariera in turism, poti, dar daca vrei sa te plimbi, sa descoperi locuri frumoase, sa vorbesti cu oamenii poti sa si castigi un ban din asta. Poti face o iesire de weekend, o data sau de doua ori pe luna, sau de cate ori vrei, insotind un grup de persoane care abia asteapta sa descopere Ceahlaul, de pilda. Le povestesti istoria si legendele care inconjoara locurile, in timp ce ii duci, cu foarte mare siguranta pe tine, catre punctele de atractie ale zonei.

Ok, suna interesant, dar ce se intampla daca eu nu stiu legendele din zona. Hai ca despre Ceahlau mai stiu una-alta, dar sunt o gramada de locuri despre care nu stiu ce sa spun. Si mai e si istoria care… nu prea a fost materia mea preferata. Si apoi, cat pot eu sa castig din treaba asta? Intreaba pragmaticul din mine. Istoria si legendele se invata si asta se poate face intr-un mod foarte placut, imi spun prietenii acestia ai mei. Cat poti castiga? Depinde de agentia de turism care te angajeaza pentru jobul asta – intre 20 si 100 euro pe zi.

Ma rog, cu criza asta, nu stiu daca o agentie de turism ar plati chiar 100 de euro pe zi, poate doar pentru ghizii cu foarte multa experienta si pentru misiuni dificile, sa ne pastram totusi realismul. Dar n-ar fi rau sa mai castig suplimentar facand ceva care imi place.

Asa am aflat ca pot urma un curs specializat, ca doar nimeni nu te convinge sa faci ceva fara sa incerce sa-ti vanda o marfa. Nimic rau pana aici, toata lumea face asta, dar sa vad daca si merita. Cursuri se fac multe, dar eu nu sunt dispusa sa zac intr-o sala, vreme de vreo saprtamana, ascultand frumoase prelegeri care ma fac sa adorm, sa si platesc pentru asta, ca sa obtin, in final, un certificat de participare sau vreo diploma care nu spune prea mult. Daca fac un curs vreau sa invat ceva si, la finalul caruia, sa ma pot apuca de treaba.

Drept pentru care am cules mai multe informatii si vi le spun si voua, celor interesati de asa ceva. Cursul este unul adresat celor doresc sa devina ghizi sau agenti de turism si este organizat de Agentia Nationala a Ghizilor din Turism si de Agentia Exclusive Tours. Nu e treaba chiar usoara pentru ca dureaza aproximativ 8 luni. Cursurile se tin o data pe saptamana, sambata, cam 5 ore (cu pauze, sper. Oricum, luati-va si un sandvich cu voi). Printre materiile care se predau intra si istoria culturii si civilizatiei, istoria artei, etnografie, animatie (pentru ca un ghid mai trebuie sa fie si un fel de entertainer), geografie turistica, psihologie si comunicare, marketing turistic. In plus, ne asigura organizatorii, exista si un modul de practica, ceea ce e foarte important. Profesorii si formatorii se lauda cu temeinice cunostinte teoretice si, mai ales, cu o vasta experienta practica, iar cei care au urmat acest curs, in cele 3 sesiuni anterioare, spun ca le-a fost de un real folos. In urma cursului se obtin doua diplome, recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de Ministerul Muncii. Totusi, ca sa ajungi agent sau ghid de turism, mai trebuie sa treci un hop: cu aceste doua diplome si cu o recomandare de la organizatorii cursului, aplici pentru atestatul de ghid la Ministerul Turismului. Cu acest atestat, poti fi angajat la orice agentie sau companie de turism.

Nu e chiar usor sa ajungi ghid, dupa cum se vede. Dar pare a fi un curs serios si merita incercat.

Daca ar fi sa ma iau dupa astrologi, anul asta nu avem mari sanse sa prosperam (si, intre noi fie vorba, nici macar nu trebuie sa aplelezi la astrolgi ca sa te prinzi de asta, trebuie doar sa te uiti in jur si prin buzunarele proprii), dar tot ei spun ca anul viitor vom culege ce am sadit in acest an de munca, munca si iar munca… Asa ca anul asta putem investi in noi.

Mai vrea cineva sa fie ghid turistic ? Click aici.

23 thoughts on “Vreau sa fiu ghid turistic

  1. ana1003

    buna. multumim pentr informatii. era exact ceea ce cautam . tu te-ai inscris? sau cand se pot face inscrieri?

  2. alina

    Se mai pot face inscrieri, la sediul din Iasi Cladirea Habitat, Bv. Carol I (Copou), nr. 4, et. 2, cam. 236 – Agentia Exclusive Tours

  3. mihaela

    te rog frumos sa-mi spui daca aceste cursuri se fac si in constanta! Mersi anticipat !

  4. oana

    faceti un curs afara si va iese mai ieftin.eu spre exemplu il fac aici in spania e gratuit nu e ca la noi vorba de afaceri.faci si practica si nu mai trebuie sa faci nici un master iti este recunoascut in romania.si plus de asta e un job care aduce un mare profit!

  5. Anca

    @ oana : am si eu o intrebare. tu locuiesti in spania si faci cursul acolo? sau te-ai inscris si ulterior te-ai mutat o vreme acolo pana termini cursul? da-mi te rog mai multe informatii, mersi mult

  6. Alin

    Acest curs poti sa il faci la orice varsta ?
    Adica eu sunt in clasa a 12`a o sa dau la Facultatea de Geografie si as vrea sa fac acest curs inca din anul I, poate ma va ajuta la vreo angajare in timpul facultatii :)

    Sper ca mai e deschis topicul ( nu de alta, dar observ ca nu s`a mai scris de mult) !

  7. Valentin

    Tot pt Oana am si eu o intrebare.Sunt in Spania, Malaga.Poti sa imi spui si mie unde faci cursul? idul meu e vallyd26
    Multumesc!

  8. Elena

    Buna,
    Am citit cu interes articoul tau si am intrat pe pagina companiei care organizeaza cursurile. Am avut o surpriza de proportii cand am intrat la rubrica “cursuri de ghid si agent de turism” si am luat legatura cu asa-zisa Carmen al carei numar de contact apare pentru cursurile din Iasi. Persoana mi-a zis apatic ca nu stie nimic si n-are legatura cu nici un curs de turism.
    Mentinandu-mi interesul pentru acest curs, te intreb ce pot face mai departe si cum pot lua legatura cu cei care organizeaza aceste cursuri. Multumesc si astept cu interes raspunsul.

  9. Iancu

    Buna! Sunt interesat si eu de acest curs. Vreau sa stiu daca se mai tine si cand sunt inscrieriile viitoare. Cine stie v-a rog contactati-ma la adresa de mail iancutzuutzu@yahoo.com 
     Multumesc!

  10. Luminita.

    stie cineva daca aceste cursuri se fac si in Brasov sau Targu-Mures? Merci. 

  11. Mona

    Hai sa va spun eu o treaba. Am absolvit cursul de calificare de agent de turism/ghid + cursul de specializare de ghid national. Si degeaba. Nu se uita nimeni la mine pentru ca nu am experienta! Degeaba am cursurile astea facute, degeaba am diplomele alea. Toate agentiile cauta oameni cu experienta de la 2-3 ani in sus. Ca proaspat absolvent de astfel de cursuri sau de facultate de profil (si nu numai!) nu se uita nimeni la tine! Nici macar o perioada de practica nu ti se ofera ca sa inveti toate programele alea si sistemele de rezervari, etc. Trebuie sa ai pile ca sa prinzi un astfel de job. Daca te duci de capu tau, te duci degeaba! Va spun din proprie experinta!

  12. George M.

    @Mona pentru a invata sistemele de rezervari trebuie sa faci cursul de Amadeus sau Tina, pentru care se platesc bani grei, nu un curs de agent de turism/ghid. 
    Eu am facut acest curs anul trecut la J’Info training, pe atunci nu aveau si specializarea de ghid national, insa am fost destul de multumit, practica am facut-o in agentie unde am invatat cat de mult am putut cu ce se mananca aceasta meserie, trainerii au fost  ok ne-au dat foarte multe exemple practice, cursul bine structurat, daca vreti sa faceti cursul asta, eu zic ca se merita sa mergeti la ei si daca aveti timp, faceti si specializarea de ghid national ca nu se stie cand se iveste ocazia de a pleca in afara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>