Modalitati inteligente de a face bani

tshirt

JetBlue Airways si 2 functionari de la Departamentul de Securitate a Transportului (TSA) vor plati despagubiri unui irakian de 240.000$ deoarece i-a fost interzis sa se urce in avion pentru ca purta un tricou pe care scria atat in araba cat si engleza: “Nu vom tacea” (We Will Not Be Silent).

Procesul a durat 2 ani si jumatate. Incidentul a avut loc pe 12 august 2006, la două zile dupa ce Regatul Unit al Marii Britanii a demascat un atentat cu bomba ce urma sa aiba loc asupra unor avione către Statele Unite. Ca răspuns, S.U.A. au impus o interdicţie pentru transportul de lichide, şi au ridicat nivelul de securitate in aeroporturi.

Raed Jarrar, un irakian ce imigrase in America acum 3 ani, a spus că dorea să călătorească cu un avion al companiei JetBlue de la New York la Oakland, California. Inainte de a se imbarca a fost abordat de doi ofiteri TSA care i-au cerut sa-si schimbe tricoul sau sa-l acopere. Cand irakianul le-a cerut explicatii unul dintre ei a spus: ” Sa intri intr-un aeroport din S.U.A. imbracat cu un tricou pe care scrie in araba e ca si cum te-ai duce intr-o banca cu un tricou pe care scrie SUNT HOTZ” :))

Normal ca saracul om s-a enervat si a considerat ca-i sunt incalcate drepturile constitutionale si ca pana la urma e si el cetatean american si trebuie tratat ca atare. Asta nu i-a induplecat pe functionari care au gasit o solutie salvatoare. Au vrut initial sa-i cumpere un tricou cu “I love New York” :)) dar s-au limitat la unul pe care scria simplu New York.

Doar schimbandu-si tricoul Jarrar s-a putut urca in avion unde a mai avut o surpriza. Fara acordul lui, ii fusese schimbat locul undeva in spatele avionului unde insotitorii de zbor l-au supravegheat tot timpul. Cum era si firesc, irakianul a dat in judecata atat functionarii aeroportului cat si compania aeriana si saptamana aceasta, dupa 2 ani si jumatate de proces, i s-a dat castig de cauza. 240.000 $ ii vor intra in cont.

Cu toate astea, Jarrad nu e prea fericit: ” E groaznic sa fii arab sau musulman si sa locuiesti in S.U.A., mai ales in vremurile astea. Cand te duci in Orientul Mijlociu, esti vazut ca si cetatean american, un fel de inamic public si cand te intorci in State esti banuit de terorism si suspectat ca ai putea deturna avioane.”

Cam are dreptate, saracul. Macar are banii in buzunar. Si eventual poate veni in Europa ca-i mai bine. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>