Cele 7 noi minuni naturale ale lumii

new7wonders-of-nature1

Ieri s-a dat startul celei de-a doua etape a campaniei “Cele 7 minuni naturale ale lumii moderne”. Putem participa cu totii la cel mai mare vot global pentru a alege semifinalistii din aceasta competitie.
Cele 261 monumente ale naturii nominalizate provin 222 de tari si includ cateva din cele mai renumite varfuri montane,  lacuri, paduri si alte atractii precum Marea Bariera de Corali si Cascada Niagara.

Peste un miliard de persoane sunt aşteptate să voteze pe Internet, urmand sa fie nominalizati 77 de semifinalisti. Votul va dura pana pe 7 iulie 2009 iar inregistrarea pe site previne ca un utilizator sa voteze de doua ori.  Pe langa locuri arhicunoscute au fost selectionate si monumente naturale mai putin celebre precum Vulcanul Yasur din Vanuatu sau monolitul gigant din Nigeria.

O comisie de experti condusa de Federico Mayor, fost presedinte al UNESCO va  reduce lista nominalizatilor la 21 de finalisti in luna iulie. Cei 7 mari castigatori vor fi alesi intr-o alta runda de vot public ce va dura pana in 2011, vot ce se va desfasura atat prin Internet cat si telefon sau mesaje.

Castigatorii din 2011 se vor alatura celor din 2007. Atunci, la Lisabona a avut loc finala celor 7 minuni ale lumii moderne facute de om. Peste 100 de milioane de oameni au votat iar castigatorii au fost:

1. Chichén Itzá, Mexic
2. Marele Zid Chinezesc
3. Cetatea Petra, Iordania
4. Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro
5. Colosseumul din Roma
6. Taj Mahal, India
7. Machu Picchu, Peru

httpv://www.youtube.com/watch?v=Zte_b_kXzJA

Mesajul acestei campanii este: “Daca vrem sa salvam ceva, trebuie mai intai sa apreciem acel lucru”. Scopul sau este acela de a promova diversitatea culturala prin sustinerea, restaurarea si pastrarea monumentelor si peisajelor naturale. Organizatorii evenimentului au declarat “Entuziasmul pentru aceasta campanie care a adus cultura in prim-plan, in ziare, TV si pe Internet, a depasit orice bariera sociala si culturala. Incepand de la copii de gradinita si pana la oameni de afaceri, toti au participat cu mare entuziasm”.

E o initiativa laudabila si merita sa ne implicam in ea. Si Romania figureaza la capitolul nominalizari cu Parcul National Retezat!!! Daca veti accesa site-ul acestui proiect veti vedea fotografii uluitoare. Merita sa cunoastem lumea in care traim, sa o apreciem si sa o protejam. Si cred ca trebuie sa vedem macar cateva din aceste locuri, mai ales ca unele sunt foarte aproape de noi. Pentru a vedea nominalizarile si a vota intrati aici.

5 thoughts on “Cele 7 noi minuni naturale ale lumii

  1. Geologul

    Problema cu site-ul asta e ca trebuie votate toate cele 7 minuni si daca 2 am mai auzit fiind Parcul National Retezat si Dunarea (mi se parea mai normal sa fie Delta Dunarii) de restul nu stiu mai nimic. De asemenea nici pozele sau descrierea oferite de acest site nu ajuta prea mult la formarea unei idei despre pretendentii la titlul de minune a lumii si la fiecare trebuie sa caut pe wikipedia si flickr sa-mi fac o idee. Concluzia mea ar fi ca ar trebui fie sa se gaseasca mai multe informatii pe new7wonders.com sau sa se poata vota mai putin de 7 minuni si in functie de numarul de voturi sa se faca un clasament.
    Parerea mea :)

  2. Simona Post author

    Hai sa fim seriosi. Nu e chiar asa. Presupun ca ai auzit de Vezuviu, Maldive sau Kilimanjaro si ai citit macar cate ceva despre ele. Cum nici Cascada Niagara sau Marea Bariera de Corali nu sunt un mister total. :)
    Intr-adevar ar fi fost poate mai ok sa votezi cate vrei (maxim 7) pentru ca asa esti intr-un fel fortat sa nominalizezi ceva, orice. Si-atunci nu mai este ok sistemul de votare. Oricum, sunt destule locuri in nominalizarile astea despre care am auzit, am citit si-am vazut cate ceva.

  3. Geologul

    Eu m-am uitat la Europa si Asia,si in afara de cele 2 de la noi din tara si cu Marea Moarta n-am mai vazut nimic cunoscut. Intr-adevar se pot gasi si asa monumente cunoscute dar mi-ar fi placut o galerie de imagini mai mare (mai ales ca imaginea de la Marea Moarta nu e deloc sugestiva). Go Marea Moarta :P

  4. Pingback: Votati Parcul National Retezat! | Destinatii Europene - Blog de turism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>