Destinatii Europene

Varsovia

Localizare: Locatii Turistice Uniunea Europeana / Polonia / Varsovia

Descriere Locatie:

LOCALIZARE

Varsovia este capitala Poloniei si,cu 1.7 milioane de locuitori, cel mai mare oras al sau. Este situata pe raul Vistula, la egala distanta fata de Marea Baltica si Muntii Carpati.

DE CE SA VIZITAM?

O săptămână de şedere în ţara lui Chopin, e cu siguranţă prea puţin pentru a reuşi să vizitezi toate locurile care merită recomandate. De la Marea Baltică până la munţii Tatra fiecare regiune se străduieşte să atragă atenţia turiştilor. În sudul Poloniei se întind lanţurile muntoase ale Sudeţilor şi Carpaţilor.
Desi nu este foarte cunoscuta printre turisti, Varsovia are un “Oras Vechi” pitoresc cu o poveste aparte, numeroase monumente ce sunt o marturie a erei comuniste si un orizont impanzit de zgarie-nori construiti in ultimii ani.

DE NEUITAT...

“Orasul Vechi” – a fost distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial si reconstruit in intregime la scurt timp dupa aceasta. Este inclus in Patrimoniul UNESCO alaturi de Castelul Regal.

Parcul Lazienski – este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. Ocupa o suprafata de 80 de hectare din centrul orasului si cuprinde Palatul pe Apa, Vechea si Noua Orangerie, Templul Dianei, Templul Egiptean.

Castelul Regal – fosta resedinta a monarhilor polonezi, a fost distrusa de bombardamentele germane din timpul invaziei Poloniei. Reconstructia sa a inceput in anul 1971 iar astazi o aripa a cladirii este folosita de Muzeul National.

Coloana lui Sigismund – este unul dintre cele mai faimoase monumente ale Varsoviei si unul dintre cele mai vechi din Europa. Coloana si statuia comemoreaza regele Sigismund III Waza, care in 1596 a mutat capitala Poloniei din Cracovia la Varsovia.

Palatul Prezindential – in primii 175 de ani de existenta palatul a fost proprietatea privata a unor familii aristrocrate. In 1791, a fost locul de redactare a Constitutiei Poloniei, prima constitutie nationala moderna a Europei si a doua din lume dupa Constitutia S.U.A. Din 1994 a devenit resedinta oficiala a presedintelui Poloniei.

Palatul Culturii si Stiintei – este cea mai inalta cladire din Polonia si se situeaza pe locul 187 in Topul celor mai Inalte Cladiri din Lume. Cladirea a fost numita initial “Palatul Culturii si Stiintei Iosif Vissarionovici Stalin” dar, odata cu destalinizarea, numele dictatorului sovietic a fost inlaturat. Palatul este, la ora actuala, centru de expozitii si complex de birouri.


GASTRONOMIE
Mesele poloneze incep cu aperitive (przekaski) cum ar fi: stiuca in aspic, peste marinat in sos acrisor, rulouri din file de hering umplute cu muraturi si ceapa, kulebiak (mancare de ciuperci cu varza) sau cunoscutii carnati polonezi (kabanos).
Sunt renumite tocanitele vanatoresti numite bigos ce contin varza, ciuperci, carne de porc, sunca si sos. Supele ocupa un loc important in bucataria poloneza, fiind foarte bogate si dense.
Un alt sortiment culinar bine-cunoscut si apreciat in Polonia este zrazy (rulou din carne de vita umplut cu sunca, pesmet, ciuperci si castraveti).
Ca desert, dulciurile preferate ale polonezilor sunt: sernik (placinta cu branza), szarlotka (tarta cu mere), makowiec (chec cu umplutura de mac) sau eklerka (eclere).

SARBATORI TRADITIONALE

3 mai – Ziua Constitutiei
11 noiembrie – Ziua Independentei – doua dintre cele mai importante sarbatori ale polonezilor, marcate prin marsuri, concerte, ceremonii
30 mai – Corpus Christi
1 noiembrie – Ziua Sfintilor
30 noiembrie – Ziua Sf. Andrei – conform traditiei poloneze, se spune ca in aceasta noapte poti ghici viitorul, interpretand formele luate de ceara fierbinte scursa in apa rece

Informatii Turistice pentru Polonia

Album Foto Locatie Turistice

Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene