Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Belgia

Untitled Document

Ambasada României în Regatul Belgiei
Adresa: 105, Rue Gabrielle, 1180 Bruxelles, Belgique
Fax: 0032-2-346.23.45
Telefon: 0032-2-345.26.80
Web Site: http://bruxelles.mae.ro/
Secţia Consulară:                        
Tel: 0032-2-343.69.35
Fax: 0032/23469814
E-mail: secretariat@roumanieamb.be
Ambasador: Dl. Ovidiu DRANGA

Centrul Român de Informare
Director: Dl. ŢĂRNEA Andrei Bogdan

Regim pasapoarte
Paşaport simplu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport de serviciu:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport diplomatic:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur (zile): 90

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Condiţiile de intrare în Belgia sunt cele prevăzute de sistemul de reglementări care guvernează admisia în spaţiul Schengen (statele membre ale spaţiului Schengen sunt următoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda şi Norvegia). Aceste condiţii sunt următoarele:

 • deţinerea unui paşaport/carte de identitate valabile (valabilitatea paşaportului/cărţii de identitate trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei);
 • deţinerea vizei valabile aplicată în paşaport, în cazul deplasărilor pentru care este necesară viza;
 • absenţa unei interdicţii de intrare în spaţiul Schengen (aceasta poate fi verificată de autorităţile de frontieră prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Călătoriile cetăţenilor români în Belgia se supun legislaţiei în vigoare privind procedura de înregistrare, respectiv L'Arrete Royal du 8 octobre 1981 şi Circulara din 30.04.2004 referitoare la sejurul şi stabilirea cetăţenilor din noile state membre ale UE în perioada tranzitorie, transmise la DGACo prin infograma nr. 189 din 30.01.2007, astfel:

 • accesul pe teritoriul Regatului Belgian se face pe bază de carte de identitate sau paşaport valabil;
 • în termen de 8 zile lucrătoare din momentul intrării în Belgia este obligatorie înregistrarea sosirii străinilor;
 • înregistrarea se face prin prezentarea cărţii de identitate naţională sau a paşaportului în curs de validitate la administraţia comunală (primărie) pe raza căreia se cazează;
 • în urma prezentării la administraţia comunală călătorii primesc un document conform modelului standardizat de hotărârea regală, valabil pe o perioadă de maximum 3 luni începând cu data intrării pe teritoriul regatului.
 • cetăţenii români pot rămâne pe teritoriul belgian pentru o perioadă de până la maximum 90 de zile în 6 luni, urmând ca pentru şederi pe perioade mai lungi să se obţină un drept de şedere din partea administraţiei locale şi viza de „tip D”. Procedurile diferă în funcţie de motivul şederii: exercitarea unei activităţi economice, studii, tratamente medicale, etc.
 • începând cu 1 ianuarie 2007, studentii şi persoanele ce vor exercita activităti independente nu mai au nevoie de viza de lung sejur pentru a merge în Belgia.
 • persoanele ce vor lucra ca angajati vor avea nevoie, în continuare, de permisul de lucru şi viza „tip D”. Această viză „tip D”, aceştia o vor putea solicita fie primăriei belgiene competente pentru domiciliul lor în Belgia, fie Ambasadei Belgiei la Bucureşti.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile belgiene:

Apeluri de urgenta

 • 101 – serviciul de urgenţe al poliţiei
 • 112 – serviciul de urgenţe
 • 100 – salvarea

Reglementări vamale

Regulamentul vamal belgian conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucăţi ţigări; 1 litru băuturi alcoolice; 50 g parfumuri.

Ultimile Oferte Turistice pentru Belgia