Harta stereotipurilor europene

Cehia, cea care detine Presedintia Uniunii Europene, a initiat un proiect privind crearea unei harti a Europei ce prezinta stereotipurile si cliseele tuturor statelor membre UE. La crearea hartii au participat 27 de artisti, fiecare apartinand unui stat membru iar creatia finala a fost expusa ieri in holul cladirii Consiliului UE de la Bruxelles.

Proiectul “Entropa” a starnit deja foarte multe controverse. Marea Britanie este spatiul gol din coltul din stanga :). Artistul englez a precizat faptul ca nu a dorit sa reprezinte tara pe aceasta “harta” din cauza relatiilor incerte ale tarii din care provine cu Uniunea. Italia este reprezentata sub forma unui teren de fotbal urias iar teritoriul Frantei este acoperit cu o panza pe care scrie mare “Greva” pentru a sublinia tulburarile de ordin social ce au loc aici in ultima perioada.

Ghici cum apare Romania :D. Bineinteles cu un vampir si cu Castelul lui Dracula, semn ca nu am depasit nici acum perioada mitului lui Bram Stoker. Un proiect foarte interesant ce vrea, asa cum au declarat cei care au avut initiativa, sa intareasca motto-ul presedintiei cehe: “Europa fara bariere”.

Fiecare artist reprezentant al unei tari a explicat in cateva cuvinte care a fost ideea sa in crearea acestei reprezentari. Matei Tiron, artistul nostru a declarat: ” Suntem o tara prea saraca pentru a-si sustine cultura dar prea bogata pentru a primi ajutor din partea tarilor dezvoltate. Suntem un popor ce ne putem adapta sa lucram cu buget zero, suntem maestrii vanzarilor, publicitatii false si improvizatiei. De-abia in ultimii ani am realizat ca doar promovand aceasta imagine ne putem salva, pentru ca avem niste calitati ce ne fac un pic mai interesanti pentru ceilalti.”

Mai jos cateva imagini. Aici puteti gasi decrierea completa a proiectului si declaratiile tuturor artistilor.

dsc00474czech_sculpture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>