Destinatii Europene

Tunisia

Localizare: Locatii Turistice Internationale / Tunis / Tunisia

Descriere Locatie:

Incearca sa-ti imaginezi o destinatie perfecta! Toate motivele la care te-ai putea gandi la intalnesti in Tunisia. Soare tot timpul anului. Vacante vara si iarna. Plaja pe mai mult de 1000 km de coasta. Hoteluri si piscine – adevarate capodopere de arta. Vestigii arheologice impresionante. Naturalete. Mancare excelenta. Piete bogate. Si nu in ultimul rand, Tunis este la doar 3 ore de zbor de Bucuresti.
O farama de istorie. Aparte de regiunea in care este asezata, Tunisia si oamenii ei desfid regulile. Tara a fost inca din cele mai vechi timpuri locul de intalnire al Orientului cu civilizatia Mediteraneana si subiectul unor perioade clare de intruziune europeana. Chiar si numai culoarea pielii, a ochilor sau a parului sunt martore ale faptului ca armatele cuceritoare au lasat in urma nu doar distrugere.

Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora a trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.

Geografie. Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si in acelasi timp cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. Marginile estice sunt scaldate de Mediterana, la vest se invecineaza cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia.

Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul.

Centrul Tunisiei este predominant stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule aruncate la intamplare, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.

Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.

Clima. In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si Iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si August sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din Noiembrie si pana in Aprilie vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa sa o petreci sub o ploaie fierbinte.

Oamenii si istoria lor. Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani. Desi galagiosi, impertinenti si pretutindeni, copiii tunisieni sunt incantatori. In zonele satelor, in mod special, amestecul raselor a dat nastere, surprinzator, unor figuri simpatice, minti agere si personalitati atractive.

Primele populatii tunisiene au fost berberii despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Putinele marturii care exista indica un popor cu statura inalta si supla, pielea maronie si parul negru, care s-a inrudit atat cu populatia neagra a Saharei, cat si cu misteriosii imigranti din nord care aveau ochi albastri si parul blond. Urmasii lor s-au intitulat Imazighen (nobili), insa romanii i-au numit Barbari (necivilizati), nume care le-a ramas foarte multa vreme, pe nedrept.

Majoritatea tunisienilor de astazi sunt musulmani, dar nu fundamentalisti. Un peisaj aparte in lumea araba, Tunisia are comunitati de evrei care se bucura de liniste. Tunisienii sunt din cale afara de prietenosi si ospitalieri, dand o buna lectie de viata pentru cultura occidentala. In orase intalnesti oameni care traiesc si se imbraca modern, desi sunt inca populare porturile traditionale viu colorate. Imbracamintea femeilor nu are legatura cu religia, asa cum multi ar fi tentati sa creada. Iar daca pana acum cateva decenii casatoriile erau aranjate de parintii viitorului mire, astazi femeile au aceleasi drepturi ca si barbatii.

Informatii Turistice pentru Tunis

Album Foto Locatie Turistice

Locatie prezentata de Agentia de Turism " Tunisiana Travel