Destinatii Europene

Istanbul

Localizare: Locatii Turistice Uniunea Europeana / Turcia / Istanbul

Descriere Locatie:

Cu un picior in Europa si altul in Asia, Istanbul este un oras asezat pe doua continente. Nu exista suficiente cuvinte pentru a descrie ce inseamna Istanbul pentru cel care-l vede intaia data, ce inseamna sa privesti Bosforul si sa-i asculti frumoasele legende. Este dificil sa redai in cuvinte capitala a trei imperii succesive: roman, bizantin si otoman.
Istanbul stie sa conserve puternic mostenirea trecutului sau, avansand catre un viitor modern. Mai mult decat un simplu oras istoric, Istanbul este considerat centrul economic si comercial al Turciei. In fiecare zi un defileu continuu de petroliere brazdeaza apele Bosforului. Varietatea Istanbulului fascineaza vizitatorul. Muzeele, bisericile, palatele, marile moschei, bazarurile si siturile naturale par inepuizabile. Asteptand pe Bosfor ca soarele sa apuna, pentru a admira lumina ruginie care se reflecta in ferestrele caselor din faþa, inþelegi de ce oamenii au ales sa se instaleze de secole in acest oraa remarcabil. Descoperi in acele momente ca Istanbul este realmente unul dintre cele mai splendide orase din lume si ca inima magnifica a Istanbulului bate inca pentru gloriile Bizantului, Constantinopolului si vechiului imperiu ottoman.
Palatul Topkapi, localizat in spatele Sf. Sofia, a fost un labirint de constructii si centrul puterii otomane intre secolele XV-XIX, devenind locul unor evenimente sublime si sordide deopotriva, de-a lungul a 400 de ani de istorie, pana la construirea palatului Dolmabahce la mijlocul secolului al XIX-lea. Palatul reflecta structural planurile originale ale lui Mahomed I, desi nu are un tipar arhitectural particular. Fiecare sultan a modificat cladirea dupa nevoi, unitatea sa arhitecturala, atat cat a existat, fiind afectata si de cele patru incendii mari. Singurele cladiri originale ramase de pe vremea lui Mahomed I sunt Raht Hasinesi (sau cladirea tezaurului), care a fost palatul sau original, si Pavilionul cu placi de ceramica. Parcul Gulhane adaposteste ,Muzeul Portelanului Turcesc, care expune ceramica selgiucida si otomana timpurie, precum si cateva piese din secolele XVII-XVIII.
Palatul Dolmabahce a fost construit de Sultanul Abdulmecid la jumatatea secolului al XIX-lea pentru a face concurenta rivalilor sai europeni. Este considerat o copie a Palatului Versailles din Franta datorita asemanarii stilurilor arhitectonice. Palatul a devenit noua resedinta a sultanilor dupa Palatul Topkapi. Se intinde pe 600 de metri de-a lungul Bosforului. Imensa sala de receptie cu cele 56 de coloane si enorma lustra de patru tone si jumatate, cu cele 750 de becuri uimeste intotdeauna vizitatorii. In acea epoca, pasari din lumea intreaga erau inchise in Pavilionul pasarilor pentru simpla placere a locuitorilor palatului. Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce si-a petrecut ultimele clipe ale vieþii aici, aceasta fiind resedinþa sa atunci cand vizita Istanbulul.
Palatul Beylerbeyi construit in secolul XIX de succesorul si fratele sultanului Abdulmecid, Abdulaziz, este considerat a fi unul din cele mai draguþe din Istanbul.
Sfanta Sofia sau Haghia Sofia – Biserica Sfintei Întelepciuni nu este doar principala cladire bizantina din Istanbul, ci este si cea mai spectaculoasa atractie din oras, una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din lume, dar probabil si cea mai importanta. Fondata de Constantin si reconstituita de Iustinian in secolul VI, biserica are un dom de 55 de metri de la sol si un diametru de 31 de metri. Panouri subtiri de marmura absorbeau si reflectau lumina a mii de lumanari si lampi care luminau atat de bine interiorul, incat era folosita si ca far, desi azi este intunecoasa si misterioasa. Cand a construit Aya Sofia, Iustinian a imbogaþit-o cu mozaicuri decorative. Imparaþii de mai tarziu au adaugat altele figurative, distruse de iconoclasti intre 729 si 843 d.Hr. Mozaicurile existente azi in biserica sunt toate de dupa acea perioada si s-au pastrat dupa cucerirea musulmana a orasului (cand a devenit moschee), datorita unui simplu strat de var. Mozaicurile au fost redescoperite in timpul renovarilor din anii 1930, cand Ataturk l-a convertit in muzeu national.
Moscheea Imperiala Sultanahmet situata in fata Sf. Sofia, de-a lungul Pieþii Sultanahmet isi inalta cele sase minarete intr-o eleganta suprema. Construita între 1609- 1616 de catre arhitectul Mehmet Aga (student al marelui arhitect Sinan) este cunoscuta mai bine sub numele de Moscheea Albastra din cauza panourilor interioare de faianta bleu si alba. Mehmet Aga a construit moscheea atat cu scopul de a infatisa lumii ca si-a depasit maestrii cat si ca tribut adus superioritatii islamului. Isi mai pastreaza inca acest simbol pentru multi musulmani. In timpul sezonului turistic un spectacol de sunet si lumina ofera cateva explicatii asupra istoriei turcesti. Moscheea, cu 260 de ferestre, adapostind o scoala religioasa, un spital, un caravanserai si o cantina gratuita este impresionanta prin marime. Cele sase minarete ale sale aproape ca au produs o neinþelegere majora, pentru ca erau la fel de multe cate moschei exista in Mecca. Interiorul moscheei este sculptat fin in marmura alba iar incantatoarele vitralii sunt colorate de razele soarelui. Mausoleul lui Soliman Magnificul si al sotiei sale, precum si mormantul lui Sinan se gasesc in gradinile acestei moschei.
Palatul din Yildiz cuprinde o serie de pavilioane si o moschee. Acest ansamblu a fost construit de Abdulhamit II la sfarsitul secolului al XIX-lea. Adaposteste o colectie deosebita de portelanuri ramase de la sultanul Abdulhamit II. Cea mai mare si mai grandioasa dintre constructii. Situat intr-un mare parc de flori, arbori si plante decorative aduse din patru colturi ale lumii, acest palat ofera una din cele mai frumoase vederi panoramice asupra Bosforului. Palatul Goksu isi trage numele de la micul rau care se varsa in Bosfor. Acest palat construit în secolul XVIII servea drept resedinta de vara si este considerat unul din cele mai frumoase exemple de arhitectura turca traditionala. Pavilionul Ihlamur este inconjurat de gradini de tei ceea ce ii explica numele Pavilionul Merasim, Maiyet, Maslak sunt doar cateva dintre pavilioanele palatului Goksu.
Moscheea Rustem Pasa este deosebit de frumoasa, desi ca marime este destul de mica. Situata nu departe de Podul Galata, aceasta moschee atrage prin minunata lucratura a tiglelor de Iznik. Este primita in 1561 de la Sinan de catre marele vizir Rustem Pasa, sotul fiicei favorite a lui Soliman Magnificul, Mihrimah.
Moscheea Imperiala Fatih, construita intre 1463-1470 poarta numele cuceritorului Istanbulului, Fatih Sultan Mehmet si totodata adaposteste mausoleul sau. Acest vast complex religios merita sa fie vizitat.
Marele Bazar se gaseste spre vest, catre zidurile orasului – o strada pe care odata au pasit pase si viziri, este acum plina de magazine pentru turisti. Este un loc cautat de turisti, unde se gasesc de la covoare la jachete de piele, antichitaþi, argint, icoane si aur. Mestesugarii batrani, aramarii si lucratorii in lemn sunt invaluiti intr-o atmosfera medievala. Un alt bazar cunoscut, mai aproape de docurile Eminonu, este Piata Egipteana de Condimente.
Moscheea Eyup, dupa Mecca, Medina si Ierusalim rivalizeaza cu Damasc si Kerbala, fiind al patrulea loc important de pelerinaj in lumea islamica. Moscheea a fost construita in secolul al XV-lea sub Mahomed Cuceritorul. La sfarsit de saptamana acest loc este interesant de vizitat; se pot vedea perechi de proaspet casatoriti , care vin aici dupa cununia laica, legala, pentru a fi binecuvantati de catre imam. Mireasa poarta deseori o rochie stilata, alba, de cununie si un val alb din satin îi acoperã în acelaºi timp pãrul - unul dintre minunatele moduri în care Turcia amesteca cultura estica cu cea vestica.

Informatii Turistice pentru Turcia

Album Foto Locatie Turistice

Locatie prezentata de Agentia de Turism " Rezeda Tours

Ultimele Oferte Turistice Postate de Agentie: