Destinatii Europene

Antalya

Descriere Locatie:

LOCALIZARE

Antalya este situata pe coasta mediterana a Turciei de sud-vest. Este capitala provinciei Antalya si are o populatie de 1.127.634 de locuitori. Situata la poalele muntilor Taurus, pe litoralul Marii Mediterane este una dintre cele mai importante statiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumita si capitala "Rivierei turcesti").
Schimbarile ce au survenit in turismul turcesc incepand cu anii ’70, au transformat orasul intr-o statiune cu renume international.

DE CE SA VIZITAM?

Antalya, centrul coastei turcesti, este o adevarata surpriza prin diversitatea peisajului pe care ti-l ofera. Muntii Taurus, la poalele carora se afla orasul, reprezinta locul perfect de practicare a alpinismului. Acestia se imbina spectaculos cu coastele line, plajele linistitoare si bulevardurile largi cu palmieri.
Atatturk, fondatorul Turciei moderne spunea : “Fara indoiala, Antalya este cel mai frumos loc din lume ”.

DE NEUITAT…

Moscheea Yivli (Minaretul Canelat) – construita de Seljuks in secolul 13, decorata cu tigle de culoare albastru deschis si turcoaz. Este situata in centrul orasului si reprezinta simbolul acestuia.

Moscheea Murat Pasa – a fost construita in anul 1570 si este remarcabila prin decoratiunea olanelor.

Turnul Ceasului – din piata Kalekapisi face parte din batranul oras fortificat si a fost construit in anul 1244. Turnul este unul din cele doua turnuri de paza ce faceau parte din sistemul de aparare al orasului.

Moscheea Tekeli Mehmet – din secolul 18.

Poarta lui Adrian – este o constructie cu trei arcuri din marmura alba ridicata in onoarea vizitei imparatului Adrian din 130 d.hr.

Muzeul regional al Antalyei – se intinde pe o suprafata de 7000 de kilometri patrati si este al doilea muzeu al Turciei, ca marime. In interiorul sau se afla 13 sali de expozitie si o galerie in aer liber, unde se pot vedea sarcofage, sculpturi si pietre de mormant.

Kaleiçi (cartierul vechi al orasului) – pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Kaleici a reprezentat Antalya. Astazi, orasul vechi face parte din patrimoniul cultural al Turciei si, de aceea, cladirile vechi sunt foarte bine intretinute si exista reguli stricte legate de constructia unor cladiri noi in zona.

Delfinariul din Antalya – ofera un program atractiv prin plaja si distractii pe nenumarate tobogane aflate in incinta parcului de distractii, piscina cu valuri, spectacol de revista, iar in finalul zilei un spectacol inedit cu delfini, doua balene si o foca.

GASTRONOMIE

Bucataria turceasca este bogata si savuroasa si s-a dezvoltat foarte mult in timpul perioadei otomane
Desi bazata pe miel si carne de oaie, bucataria turceasca nu exclude nici carnea de vita si de pui (carnea de porc este, bineinteles, interzisa) sau fructele de mare. Cel mai popular fel de mancare este Kebap-ul turcesc. Exista mai multe modalitati de preparare a kebap-ului, din carne de miel, gaina sau vita, si mai multe tipuri de kebap. Dintre acestea, cel mai cunoscut si apreciat este Kebap-ul Iskender. Acesta a fost denumit dupa bucatarul care l-a creat. Mehmetoglu Iskender Efendi a creat prima portie de Kebap Iskender in Bursa in anul 1867. El a prajit carnea de miel pe un gratar vertical, a taiat apoi felii subtiri de care, le-a imprastiat pe o lipie peste care a turnat suc de rosii si unt topit. La sfarsit, a turnat din belsug iaurt si a presarat patrunjel pe deasupra. Felul astfel creat, a fost servit clientelei sale alese.
Felurile de mancare de baza sunt relativ neschimbate din perioada otomana: orezul, produsele din grau, feluri culinare comune cu Grecia cum ar fi meze (aperitive) si baklavaua, pilafurile, sis si doner kebab, salatele cu iaurt, peste in ulei de masline, legume umplute si frunze de vita umplute (dolma).
Cele mai aromate branzeturi albe si iaurt sunt preparate din laptele de oaie. Desi orezul, numit pilav (pilaf) reprezinta un pilon al bucatariei turcesti, bulgurul (burghul) preparat din grau poate fi folosit pentru acelasi scop.
Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon (muhallebi, sütlaç), halvaua (halvah), cataiful (kataifi), si revani (facut din amidon si gris).
Se bea kaymak (smantana inchegata) pentru a contracara dulceata deserturilor turcesti. Ceaiul si cafeaua turceasca, cu sau fara zahar, se servesc de obicei dupa cina sau mai rar odata cu deserturile.

SARBATORI TRADITIONALE

Festivalul de Film si Arta (Portocala de Aur) – a debutat in anul 1963 si este cel mai longeviv festival din Turcia care atrage multi participanti si vizitatori
Festivalul International de Film de scurt metraj
Vechiul Teatru din Aspendos cel mai bine conservat din lume este amenajat in aer liber si ofera un impunator scenariu prin traditionalul Festival International de Opera si Balet care se desfasoara in fiecare an (intre 10-30 iunie).
In fiecare an, in luna septembrie, in prima saptamana a lunii, luptatorii corp la corp se infrunta intr-un campionat international de lupta.

Informatii Turistice pentru Turcia

Album Foto Locatie Turistice

Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene