Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Japonia

Untitled Document

Ambasada României în Japonia
Adresa: 106-0031 Tokyo-to, Minato-ku, Nishi-Azabu, 3-16-19
Telefon: 00-81-3-34.79.03.11; 00-81-3-34.79.18.04; 00-81-3-34.79.04.11
Fax: 00-81-3-34.79.03.12
Site web: http://tokyo.mae.ro
E-mail: office@ambrom.jp
Ambasador: Dl. Aurelian NEAGU


Regim pasapoarte
Pasaport simplu: este necesară obţinerea vizei
Pasaport de serviciu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Pasaport diplomatic: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur: 90


Condiţii de intrare şi regim de şedere
Pentru a li se permite intrarea pe teritoriul Japoniei, cetăţenii români posesori ai paşapoartelor simple trebuie să solicite şi să obţină viza de intrare. Durata de şedere permisă de vizăvariază între 15 zile şi 3 ani, în funcţie de scopul pentru care este acordată viza (tranzit, turism, afaceri, angajare, studii etc.).
În conformitate cu legea japoneză, posesia unei vize nu garantează şi obţinerea permisiunii de intrare şi şedere în Japonia. Permisiunea de intrare, categoria şi perioada de sedere sunt hotărâte de autorităţile japoneze în momentul prezentării la punctul de trecere a frontierei. Permisul de şedere pe teritoriul nipon este acordat de Biroul de Imigrări care are competenţă în zona în care locuieşte solicitantul. Schimbarea statutului de rezidenţă este permisă numai cu acordul Biroului Regional de Imigrări.
Autorităţile japoneze nu eliberează vize la frontieră. Acestea se pot obţine numai de la ambasadele şi consulatele Japoniei din străinătate. În România, vizele se pot obţine de la Ambasada Japoniei la Bucureşti.
Următoarele situaţii constituie infracţiuni la regimul intrării şi şederii în Japonia: imposibilitatea de a face dovada deţinerii unei vize valabile pentru Japonia; depăşirea perioadei de şedere stabilită de autorităţile nipone; imposibilitatea de a face dovada posesiei unui permis pentru străini valabil sau a unui paşaport valabil pe care să fie aplicată menţiunea privind permisiunea de şedere în Japonia; desfăşurarea unor activităţi ce contravin statutului de rezidenţă acordat de autorităţile nipone.Conform legislaţiei nipone, nu este permisă desfăşurarea unor activităţi remunerate de către vizitatori temporari, persoane aflate în tranzit, studenţi, persoane care desfăşoară activităţi culturale neremunerate şi de tip training, precum şi persoanele care beneficiază de statutul de “dependent.”
Conform modificării legii privind controlul imigraţiei şi recunoaşterea refugiaţilor, străinii care se prezintă la intrarea pe teritoriul japonez sunt obligati să furnizeze amprente digitale şi o fotografie a feţei, în cadrul procedurilor de control la trecerea frontierei. Aceste măsuri sunt prevăzute să intre în vigoare până la data de 23 noiembrie 2007.
Categoriile de cetăţeni care sunt exceptate de la această reglementare sunt următoarele:

  1. Rezidenţii permanenţi speciali;
  2. Persoanele care nu au împlinit 16 ani;
  3. Persoanele care desfăşoară activităţi care se încadrează la statutul de rezidenţă „diplomat” sau „oficial”;
  4. Persoanele care au fost invitate de către conducătorii unor instituţii administrative naţionale din Japonia;
  5. Persoanele desemnate de către Ministerul Justiţiei al Japoniei ca fiind asimilate categoriilor 3 sau 4 de mai sus.

Dacă o persoană nu poate asigura prelevarea amprentelor degetelor arătătoare, în cazul lipsei acestor degete, atunci se va cere furnizarea amprentei unui alt deget.
Prelevarea amprentelor de la cele doua degete arătătoare se va face prin plasarea degetelor pe ecranul unui cititor de amprente. Informaţiile privind amprentele digitale vor fi citite şi stocate pe cale electromagnetică. Cu ajutorul camerei foto plasată deasupra aparatului cititor de amprente se face o fotografie a feţei solicitantului.
Ofiţerul de control a imigraţiei va realiza în această perioadă de prelevare a amprentelor şi fotografierea feţei un scurt interviu al solicitantului de intrare în Japonia.
Dacă la intrarea pe teritoriul Japoniei persoanele care nu sunt exceptate de la această nouă regulă refuză prelevarea amprentelor şi fotografierea feţei, persoana în cauză nu va primi permisiunea de intrare în Japonia şi i se va solicita părăsirea teritoriului japonez.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională japoneză recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile japoneze:

Atenţionăm asupra necesităţii ca cetăţenii români care se deplasează în Japonia să respecte cu stricteţe regimul de viză/perioada legală de şedere în această ţară, deoarece orice încălcare a acestui regim are consecinţe negative şi asupra altor cetăţeni români. MAE întreprinde demersuri pentru ridicarea obligativităţii vizelor pe termen scurt pentru paşapoartele simple româneşti. Orice abatere de la respectarea termenului legal de şedere în Japonia conduce la menţinerea obligativităţii vizei.

Apeluri de urgenta

  • pompieri şi serviciul de ambulanţă: 119 (limba engleză)
  • accidente şi infracţiuni (poliţie): 110 (limba engleză)
  • accidente şi incidente maritime: 118

Reglementari vamale
Nu pot fi introduse în Japoniaproduse alimentare, fructe şi legume. În ceea ce priveşte produsele cosmetice, conform legislaţiei nipone, este permisă introducerea a maximum 24 de bucăţi din acelaşi produs. Produsele alimentare procurate din spaţiile comerciale duty-free pot fi supuse unei inspecţii sanitare suplimentare la vama niponă.
Produse permise: 3 sticle x 760 ml, conţinând băuturi alcoolice; 100 bucăţi ţigări de foi; 400 bucăţi de ţigări; parfum - 2 flacoane x 50 ml.
Nu există limită la sumele de bani ce pot fi introduse sau scoase din Japonia, dar sumele care depăşesc echivalentul a 1 milion yeni (circa 10.000 USD) trebuie declarate autorităţilor vamale la trecerea frontierei.

Ultimile Oferte Turistice pentru Japonia