Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Hong Kong

Untitled Document

Regim pasapoarte
Pasaport simplu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Pasaport de serviciu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Pasaport diplomatic: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur: 90

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot intra şi sta pe teritoriul Regiunii Autonome Speciale Hong Kong fără vize de scurtă şedere, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive, pentru o perioadă de până la 90 de zile. În timpul şederii, cetăţenii români nu au dreptul să desfăşoare activităţi lucrative sau să se înscrie la studii.
Persoanele care intenţionează să stea o perioadă mai mare de 90 de zile, să desfăşoare activităţi lucrative sau să studieze în Hong Kong, trebuie să obţină o viză de şedere corespunzătoare scopului călătoriei.
Alte condiţii ce trebuie îndeplinite pentru a intra în Hong Kong:

  • deţinerea unui paşaport nedeteriorat, a cărui valabilitate să depăşească cu minimum 6 luni data intrării
  • deţinerea biletelor pentru întoarcere sau pentru continuarea călătoriei spre o altă destinaţie
  • dovada existenţei fondurilor băneşti necesare subzistenţei pe perioada şederii

Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile precizate mai sus pot fi oprite la frontieră şi returnate pe propia cheltuială.
Autoritatile din Hong Kong nu eliberează vize la frontieră. Cererile pentru vize trebuie făcute, în exterior, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară a R.P.Chineze. În România, cererile se pot face la Ambasada R.P.Chineze din Bucureşti (Şos. Nordului nr. 2, sector 1, tel: 232.97.44) sau la Consulatul General chinez din Constanţa (Bd. Elisabeta nr. 7, tel: 0241/61.78.33; 041/61.78.34). Există şi posibilitatea depunerii cererii pentru viză, prin intermediul unui reprezentant din Hong Kong, direct la Departamentul Imigraţie al RAS Hong Kong. Durata procesării cererilor variază între 6 şi 12 săptămâni. În cazul deţinerii unei astfel de vize, procedura prelungirii dreptului de şedere trebuie demarată cu minimum 4 săptămâni înainte de data expirării vizei.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare, persoanele interesate se pot adresa misiunilor diplomatice sau consulare chineze sau direct la Departamentul Imigraţie din RAS Hong Kong (Immigration Tower, 7 Gloucester Road, Wan Chai, Hong Kong, tel: 00-852-2824 6111;
E-mail: enquiry@immd.gov.hk , www.immd.gov.hk).
Depăşirea termenului de şedere sau încălcarea scopului declarat al călătoriei au drept consecinţă punerea sub acuzare a persoanei în cauză şi, de la caz la caz, executarea unei pedepse privative de libertate urmată de expulzare şi aplicarea interdicţiei de a mai intra în Hong Kong.
În atenţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul R.P.Chineze posesori ai unei vize cu o singură intrare şi care intenţionează să viziteze Hong Kong-ul: intrarea în Hong Kong echivaleaza cu ieşirea de pe teritoriul R.P.Chineze. Ca atare, nu vor mai putea reintra în China decât dacă deţin o nouă viză. Odată intrată persoana în Hong Kong, această viză poate fi obţinută pe loc de la orice birou al agenţiei de turism China Travel situat, de regulă, pe lângă staţiile KCR (metroul de supfrafaţă care uneşte Hong Kong-ul de Shengzen).

Apeluri de urgenta
Pentru urgenţe sau situaţii de necesitate se poate apela numărul de urgenţă 999 sau pot fi apelate următoarele spitale publice:

  • Queen Mary Hospital – 102 Pokfulam Road, Pokfulam; Tel. 2855
  • Tang Shiu Kin Hospital – 282 Queen’s Road East, Wan Chai; Tel. 2831
  • Queen Elizabeth Hospital – 30 Gascoigne Road, Jordan, Kowloon; Tel. 2710
  • Prince of Wales Hospital – 30-32 Ngan Shing Street, Shatin, New Territories; Tel.2636

Reglementări vamale
Autorităţile din Hong Kong au un regim foarte strict privind importul sau exportul temporar al unor bunuri cum ar fi: arme şi muniţii, narcotice, medicamente, animale sau plante, unele alimente, textile, tehnologie de vârf sau obiecte din domeniul militar. Călătorii care aduc astfel de produse fără un permis special pot fi puşi sub acuzare iar bunurile sunt confiscate. Pedeapsa este închisoare şi amenda maximă.
Alte bunuri care trebuie declarate la vamă: lichioruri, tutun, ţigări şi trabuce, alcool şi mărfuri importate în scop de comercializare. Nu există restricţii privind valuta. Informaţii suplimentare în domeniu pot fi găsite pe site-ul Departamentului Vămilor (www.info.gov.hk/customs).

Ultimile Oferte Turistice pentru Hong Kong