Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Cipru

Untitled Document

Ambasada României în Republica Cipru
Adresa: 27, Pireos Str., Strovolos, 2023, Nicosia
PO BOX 22210
Telefon: 00357-22-495.333
Telefon Secţia Consulară: 00357-22-517.333
Fax.: 00357-22-517.383
Sit web: http://nicosia.mae.ro/
E-mail: embrom@cytanet.com.cy
Ambasador: Dna  Andreea PĂSTÂRNAC

Regim pasapoarte
Paşaport simplu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport de serviciu:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport diplomatic:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur (zile): 90

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Intrarea pe teritoriul Ciprului se face pe bază de paşaport sau carte de identitate valabile (valabilitatea paşaportului/cărţii de identitate trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei).
Autoritatea locală unde trebuie să se înregistreze, într-un interval de maximum 90 de zile de la sosire este Biroul de Migrări al districtului Nicosia, cu sediul în str. Vizantou, nr. 11, Engomi, sau la Secţiile locale ale Departamentului de Imigrare.
Documentele necesare pentru înregistrare sunt:

  • solicitarea unui "certificat de inregistrare a străinilor" (ARC) la Secţiile locale ale Departamentului de Imigrare şi - în acelaşi timp -şi un "permis de şedere". Cererea trebuie depusă înainte de a expira perioada de trei luni (se va aplica amenda în cazul nerespectării termenului);
  • prezentarea personală la Departamentul de Migrare cu:
    • formularul standard pentru activitati lucrative (formularul MEU 1) care include şi asa-numitul "document de angajare în munca" (se procură de la Departamentul de Migrare sau secţiile locale ale Departamentului de Imigrare);
    • paşaport valabil sau carte de identitate;
    • asigurare medicală de la una din companiile de asigurări din R. Cipru;
    • 2 fotografii;
    • taxa de 5 CYP.

Notă: dacă solicitarea este ca "persoana în întreţinere" se vor prezenta copii legalizate ale certificatului de căsătorie, certificatelor de naştere ale copiilor, etc.
Se recomandă să se solicite numarul de asigurare socială cu privire la angajarea în R. Cipru.
Cetăţenii români au acces liber pe piaţa muncii din Cipru.
De asemenea, cetăţenii ţărilor membre UE care lucrează in Cipru au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii ciprioti în ceea ce priveşte conditiile de plată si de muncă, de cazare, pregatirea profesională, siguranţa sociala şi afilierea la sindicate. Membrii de familie si rudele care depind de persoana angajata au drepturi similare.
Permisul de şedere se emite intr-o perioada de 6 luni de la data solicitării şi este valabil pentru o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de reinnoire.
Pentru detalii suplimentare se poate apela la numerele de telefon: 00357.22.80.44.01, 00357.22.80.44.05 sau la adresa de e-mail: migration@crmd.moi.gov.cy.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională cipriotă (în ceea ce priveşte cuantumul minim al sumelor, regimul asigurărilor medicale şi necesitatea obţinerii vizei) recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cipriote:

Recomandăm tuturor cetăţenilor români cărora li se prezintă oferte de munca în Cipru să solicite asistenţa unui avocat local, care să îi ajute să înţeleagă cu precizie termenii contractelor de muncă, drepturile şi obligaţiile care decurg din acele contracte şi procedurile legale ce trebuie îndeplinite. În cazuri deosebite, recomandăm contactarea Ambasadei României.
Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului 2007 să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării în spaţiul Uniunii Europene.

Apeluri de urgenta

  • telefoane de urgenţă: (politie, pompieri, salvare) – 199 şi 112
  • serviciile de poliţie:
    Nicosia - (022) 80.20.20
    Famagusta - (023) 80.30.30
    Larnaca - (024) 80.40.40
    Limassol - (025) 80.50.50
    Pafos - (026) 80.60.60

Reglementări vamale
Regulamentul vamal cipriot conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum; alte bunuri (mai puţin bijuterii), a căror valoare nu depăşeşte 100 de lire cipriote. Persoanele sub vârsta de 17 ani nu au dreptul de a transporta produse din tutun şi băuturi alcoolice.
Importul de valută şi lire cipriote este liber şi nelimitat. Persoanele care doresc să îşi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat în Cipru sunt sfătuite să declare la vamă sumele mai mari de 1.000 de lire cipriote sau orice altă valută echivalentă cu această sumă. Departamentul Vămilor exercită un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai în baza unei autorizaţii a Băncii Centrale sau a declaraţiei făcută la sosire.

 

 

Ultimile Oferte Turistice pentru Cipru