Muzeu dedicat politiei naziste SS, deschis in Germania

[singlepic id=343 w=320 h=240 float=]

Muzeul, denumit de critici “Naziland” a fost deschis saptamana trecuta in Germania, in castelul fostului lider SS Heinrich Himmler.Printre obiectele expuse se numara uniforme ale ofiterilor SS, materiale de propaganda, insemne specifice sau svastici. Cele peste 1.000 de alte exponate ce ilustreaza istoria SS-ului si transformarea sa dintr-o trupa de elita a lui Hitler intr-o armata de sute de mii de oameni ce a comis crime abominabile in intreaga Europa.

Colectia expusa in castelul Wewelsburg, de langa Paderborn, este cea mai mare dedicata trupelor de elita naziste SS si a atras numeroase critici din partea opiniei publice. Aceasta se teme de reactia neonazistilor care vor transforma muzeul intr-un loc de inspiratie si de pelerinaj ce ar putea duce pe viitor la reactii mai violente. Initiatorii proiectului au subliniat insa faptul ca, prin obiectele expuse, se doreste reamintirea crimelor naziste si tragerea unui semnal de alarma pentru ca asemenea orori sa nu se mai repete. Mai mult, s-au luat masuri de siguranta pentru a evita situatiile neplacute, existand un cod de conduita pentru vizitatori ce va trebui respectat. Astfel vor fi interzise hainele cu inscriptii naziste, saluturile hitleriste sau orice alte gesturi ce ar putea fi considerate ofensatoare.

In ciuda criticilor, autoritatile germane vor sa isi continue proiectele si cu alte muzee dedicate regimului nazist, printre care si unul in Berlin dedicat politiei secrete Gestapo ce va fi amplasat chiar in locul cartierului sau general.

4 thoughts on “Muzeu dedicat politiei naziste SS, deschis in Germania

  1. zbor_lin

    Nu stiu daca au facut bine sau nu autoritatile germane in deschiderea acestui muzeu. Parerea mea este ca trupele germane nu au cum sa merite ridicarea unui muzeu. Un muzeu de deschide din alte motive: culturale sau in memoria unor fapte si evenimente care au propulsat ceva mai sus societea umana. Aici nu se gaseste nici una nici alta. E o insulta adusa celor care au avut de suferit de pe urma lor (milioane de oameni). Ar putea fi un muzeu cu titlul ”Asa nu…”. Probabil nemtii inca mai vad nazismul ca un momemt glorios al existentei lor.

  2. Simona Post author

    Nu cred ca mai sunt multi germani mandri de trecutul lor. Muzeul are un caracter istoric si nicidecum unul de glorificare a acelei perioade. Sa speram ca asta vor intelege toti cei ce viziteaza acest muzeu si (cel mai important lucru) ca responsabilii institutiei vor putea transmite acest mesaj vizitatorilor.

  3. political corekt

    cele 2 opinii de mai sus arata cel mai bine gradul de spalare a creierului. produsul societatii multiculturale si multirasiale, societate in care nonvalorile primeaza, iar cei ce indraznesc sa spuna ceea ce cred sunt aruncati la inchisoare…

  4. victor

    din punctul meu de vedere e un lucru bun pt ca asta face parte din istoria germaniei iar afirmatiile de mai sus nu sunt deloc pertinente. @ zbor_lin…ziceai ca un muzeu trebuie infiintat din alte motive “culturale sau in memoria unor fapte si evenimente care au propulsat ceva mai sus societea umana”.Dupa cum bine stim si aceasta experienta numita WW2 este un act de culturaa avand in vedere incadrarea sa in istorie iar ca progres si propulsie a societatii nici nu discutam,pt ca omenirea a cunoscut cel mai mai intens progres tehnic,stiintific in cadrul razboiului….cu anumite sacrificii intr-adevar…Sieg Heil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>