Muzeul Luvru, Abu Dhabi

httpv://www.youtube.com/watch?v=x0chVI9opzo

Licitatia pentru constructia unei ramuri a Muzeului Luvru in Abu Dhabi a fost astazi deschisa de Agentia Nationala de Dezvoltare a Turismului din emiratul arab. Da, ati inteles bine. Daca pana acum Dubai-ul era fruntas la capitolele inovatie, constructii si turism, s-ar putea ca ierarhia sa se schimbe.

Emiratul Abu Dhabi va gazdui pe insula Saadiyat (in traducere “insula fericirii” ) un complex cultural de 27 de miliarde de dolari ce va cuprinde 3 muzee renumite: o ramura a muzeului Luvru din Paris, una a Muzeului Guggenheim din New York si Muzeul National Zayed. Pe langa acestea, vor mai exista si un muzeu maritim si alte cateva pavilioane.

Luvru Abu Dhabi a luat fiinta in urma unei intelegeri pe 30 de ani intre emiratul arab si guvernul francez, intelegere ce a starnit in 2007, atunci cand a fost incheiata, numeroase controverse. Suma pe care s-a facut tranzactia este de aproximativ 1.3 miliarde de dolari. Pe langa banii pe care Abu Dhabi i-a platit statului francez pentru a folosi numele “Luvru” si pentru a imprumuta o parte din operele de arta , emiratul arab s-a obligat si la efectuarea unei donatii catre Luvru destinata renovarii unui pavilion al celebrului muzeu parizian. Scopul declarat al acestui acord controversat (pe langa castigul material) este crearea unei punti de legatura in arta din est si cea din vestul continentului.

Va intrebati probabil ce colectii vor fi expuse in noul Luvru. Se pare ca operele de arta vor fi imprumutate din colectiile a mai multor muzee franceze: Luvru, Orsay, Versailles pe o perioada de 10 ani.

Cladirea va avea forma unei cupole plutitoare si o dimensiune de 24.000 de metri iar deschiderea acesteia este preconizata pentru septembrie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>