“Minuni” amenintate de turismul masiv

Ar fi bine sa va faceti planuri cat mai repede pentru a vedea Stonehenge -ul sau Maccu Picchu pentru ca in curand s-ar putea sa nu mai ramana nimic din ele. Si asta din cauza ca unele dintre siturile de mare insemnatate pentru planeta noastra au fost exploatate intr-un mod nepotrivit si impinse incet, incet spre o stare de degradare ireversibila.

Revista engleza Wanderlust a publicat o lista a acestor locuri amenintate cu disparitia, printre care se numara Valea Wadi Rum din Iordania (devenita celebra dupa filmarea clasicului “Lawrence of Arabia”), Stonehenge, Macchu Picchu,Timbuktu sau orasul Yangshuo din sud-vestul Chinei.

Celebra regiune de coasta din Tasmania, Bay of Fires, renumita pentru apa sa de cristal si pentru nisipurile fine apartine si ea aceleiasi liste. Numarul de turisti a crescut simtitor in aceasta zona mai ales dupa ce Lonely Planet a plasat Bay of Fires pe locul 1 in topul destinatiilor ce trebuie vazute in 2009.

Fiecare dintre destinatiile amintite sufera din cauza numarului prea mare de turisti, a securitatii scazute si a slabei organizari. Turismul devine astfel o sabie cu doua taisuri; desi sustine comunitatile locale se poate transforma, in cazul unei administrari nepotrivite,  intr-o sursa de degradare cu un impact major asupra mediului si al societatii.

De aceea, sfatul specialistitlor e sa calatorim cu grija si responsabilitatea pastrarii bogatiilor pe care le avem si pentru generatiile urmatoare. Am senzatia insa ca tocmai aceste liste si topuri cu monumente, constructii sau forme de relief amenintate de interventia umana sporesc numarul turistilor si dorinta lor de a le vedea.

[nggallery id=12]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>