La ski in Gura Humorului

Citesc cu bucurie ca in sfarsit, mult asteptata partie de la Gura Humorului a fost deschisa. In sfarsit avem telescaun care functioneaza ! S-a mai deschis si o partie noua in Muntii Fagaras deci vestile bune se aduna :)

Mai prost vad ca stam insa cu zapada desi a cazut cu nemiluita in ultima perioada si mai ales ca am avut cod galben pe toata portiunea muntoasa din Romania. Aici avem parte de un paradox : avem zapada pe sosele si pe munte, de una ne chinuim sa scapam si nu reusim ( vezi zecile de oameni care au ramas blocati pe drumuri europene acum o saptamana ) iar pe cealalta ne chinuim sa o pastram dar … surpriza … tot nu reusim :) Daca despre prima nu discutam ne fiind treaba noastra ( desi cu siguranta am face-o mai bine decat cei de acum ) despre a doua se impune o discutie mai elaborata.

Cel mai mare dusman al stratului de zapada este incalzirea rapida a vremii si de aceea orice partie care se respecta ar trebui sa aiba un tun de zapada la fiecare 200 m de partie. In momentul in care se incalzeste putin se formeaza gheata pe unele zone ( care devin realmente periculoase pentru integritatea skiorilor ) dar pot aparea si zone uscate de asemenea extrem de periculoase. De aceea, daca temperatura in atmosfera este mai mica sau egala cu 0 tunurile de zapada sunt obligatorii pentru mentinerea stratului optim.

E bine ca avem unde sa schiem, e bine ca se construieste dar e bine sa incercam sa le si mentinem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>