Mickey Mouse vine in China

Disneyland

Guvernul chinez a aprobat, dupa peste 10 ani de incercari din partea companiei Walt Disney, deschiderea primului Disneyland in Shanghai. Anuntul vine cu 2 saptamani inainte de prima vizita oficiala a lui Barack Obama in China :) . Se speculeaza ca unul din motivele aprobarii ar fi acesta, o alta varianta fiind cea a crearii de zeci de mii de locuri de munca. Reticenta chineza este cunoscuta, statul opunandu-se intr-un mod agresiv influntei vestice in cultura si mentalitatea chineza.

Acordul incheiat ieri reprezinta un imens pas inainte, cu implicatii financiare si culturale majore. Analistii estimeaza ca parcul in sine (fara a include hotelurile si infrastructura) vor costa aproximativ 3.5 miliarde dolari, reprezentand una dintre cele mai mari investitii straine din China.

Proiectul initial cuprinde parcul in sine, mai multe hoteluri si magazine si se va intinde pe 400 de hectare in cartierul Pudong. Daca totul va merge conform planului in cativa ani Disneyland-ul chinezesc se va intinde pe 680 de hectare si va concura astfel cu cel din Florida care atrage pe an 45 de milioane de turisti.

Detaliile privind organizarea parcului sunt inca in discutie, insa se stie ca vor fi elemente clasice ale lumii Disney imbinate cu elementele culturale chinezesti. Compania Disney a fost adesea acuzata ca a intrat cu forta pe pietele internationale si a omogenizat astfel culturi diferite. Insa odata cu noua conducere instalata in 2005, ea a reusit sa-si stearga reputatia negativa, valorificand elementele locale si adaptand fiecare afacere la mediul specific.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>