Orasul podurilor – Praga

Cel mai frumos moment cand ai pasit in castelul din Praga este intrarea pe sub o bolta iar cand ridic capul e catedrala de aproape 40 m inaltime ce iti da senzatia ca esti mult prea neinsemnat pentru a calca pe acolo.  Brusc realizezi ce istorie se afla in fata ta si cata diferenta este intre noi si ei.

In interiorul castelului se afla si sediul Parlamentului Cehiei si resedinta presedintelui Cehiei care  este obligat , in cazul in care faci cerere de primire in audienta, sa iti raspunda pozitiv in termen de 1 an si sa te vada sa te asculte. Alta tara, nu ? Alt respect pentru cetatean. Cand treceam pe acolo au venit si 2 limuzine cu parlamentari dar credeti ca a fost ca la noi cum vine parlamentarul precedat de 10 masini de politie si sirene ? Nici vorba , in liniste , cu antemergatori ce rugau frumos lumea sa se dea intr-o parte si atat. Erau doar unii dintre ei nu mult deasupra tuturor.

Dupa ce cobori pe strada aurarilor ajungi intr-un loc de unde vezi Praga de sus, o priveliste absolut mirifica. Pe urma cobori pe Mala Strana si vezi cea mai veche taverna medievala din Praga (ce-i drept cu o atmosfera cam morbida inauntru , ea fiind construita peste o veche puscarie :) ). Apoi te plimbi usor usor si ajungi la Podul Carol, mandria orasului.

[nggallery id=6]

Aici gasesti o multime de oameni, de toate natiile si culorile posibile , care turisti , care localnici in trecere spre casa ( chiar, cum o fi sa treci intre servici si casa pe Podul Carol :) ) sau multi dintre ei artisti locali ce vand poze cu praga. Cand am trecut acum erau niste tipi care diversificasera putin actiunea in sensul ca aveau niste papusi care cantau la chitara si strangeau lumea in jurul lor. In rest oameni ce ating statuile sperand sa aiba mult noroc in viata, cativa cersetori foarte foarte umili ( nu ca la noi unde daca nu le dai bani te injura ) si binecunoscutii marinari negri care te invita la croaziere pe Valtava lamurindu-te ca nu in aer liber ci ” the boat is closed ” :) Why do u invite me if it is closed allready :) ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>