Lista monumentelor aflate in pericol

Fondul Mondial al Monumentelor a publicat ieri lista monumentelor amenintate de dezvoltarea urbana, turism sau neglijenta. Cladirile moderne, zgarie-norii care se inalta in apropierea unor ruine cunoscute, neglijenta sau ignoranta turistilor, poluarea crescuta sunt doar cativa din factorii care influenteaza negativ mostenirea planetei.

Lista pentru 2010 cuprinde 93 de constructii din 47 de tari, printre acestea numarandu-se atat monumente antice dar si unele construite in secolul 20 si care sunt deja amenintate. Unele locuri, cum ar fi casele traditionale din lemn din Kyoto, Japonia sau mormintele regale de stuf din Uganda pot fi modeste din punctul de vedere al arhitecturii dar reprezinta o importanta mostenire culturala si istorica.

Obiectivele care alcatuiesc lista de supraveghere sunt selectate de o comisie de experti dintre propunerile facute de reprezentanti ai guvernelor, specialisti in conservare, responsabili de situri, ONG-uri sau indivizi preocupati de aceste probleme.Printre monumentele amenintate se numara cunoscutele ruine de la Machu Picchu si biserica Sagrada Familia a lui Gaudi din Barcelona.

Pe aceeasi lista se afla si Bisericile Fortificate din Transilvania. Acestea au fost incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO si vor primi finantare din partea Fondului Mondial al Monumentelor pentru a fi restaurate.  Singurul monument din Romania ce a mai beneficiat de aceste fonduri a fost Coloana Infinitului a lui Constantin Brancusi.

[imagebrowser id=4]

2 thoughts on “Lista monumentelor aflate in pericol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>