Mormintele faraonilor din Egipt sunt in pericol

valea-regilor-luxor-egipt

Celebrul Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt a avertizat asupra pericolului pe care il reprezinta turistii pentru mormintele din Valea Regilor si Reginelor.

Intr-o declaratie facuta zilele acestea, Hawass a afirmat ca umiditatea si mucegaiul sunt principalele probleme care determina degradarea mormintelor faraonilor ce sunt vizitate zilnic de mii de turisti. Ventilatia slaba si respiratia au determinat degradarea gravurilor si a decoratiunilor pictate, fapt pentru care autoritatile se gandesc la masuri drastice.

Daca pana acum s-a incercat protejarea lor prin introducerea unor noi sisteme de ventilatie si limitarea numarului de vizitatori, se pare ca nu e suficient. De aceea, s-ar putea ca unele morminte sa fie inchise si construite replici ale celor lui Tutankhamon sau Nefertiti. Masurile vor fi radicale pentru ca altfel riscam ca aceste celebre morminte sa dispara in urmatorii 150 – 500 de ani.

In 1979, Valea Regilor impreuna cu intreaga necropola de pe malul Nilului a intrat in Patrimoniul UNESCO. In zilele obisnuite, aproximativ 4 – 5.000 de turisti viziteaza Valea insa se estimeaza ca numarul turistilor va creste la 25.000 pe zi in 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>