Coroana Statuii Libertatii – redeschisa turistilor

David Paul Ohmer via Flickr

David Paul Ohmer via Flickr

Coroana Statuii Libertatii cu privelistea sa uimitoare a New York-ului va fi redeschisa publicului pe 4 iulie, pentru prima data de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Masurile de securitate stricte vor impune ca grupuri de 10 oameni sa viziteze pe rand coroana aflata la 80 de metri inaltime. Aproximativ 50.000 de oameni sunt asteptati aici in urmatorii 2 ani, pana cand statuia va fi inchisa din nou pentru renovare.

Statuia, simbolul natiunii americane a fost inchisa publicului imediat dupa atentatele din 11 septembrie, pentru a evita alte eventuale tragedii. Baza, piedestalul si zona de observatie din exterior au fost redeschise in 2004 insa coroana a ramas inchisa.

Turistii vor avea ocazia, incepand din luna iulie sa urce cele 168 de trepte pana la coroana cu cele 25 de ferestre ale sale. Unele dintre acestea ofera o priveliste spectaculoasa a Manhattan-ului ce nu mai este dominata acum de turnurile gemene ale World Trade Center.

view-from-the-crown2

Maiestoasa statuie de cupru, de 92 de metri inaltime a fost conceputa pentru a marca centenarul din 1876 a Declaratiei de Independenta, fiind indreptata cu fata spre port, parca pentru a saluta masele de oameni dornici de libertate.

Multi oficiali americani au declarat ca inchiderea coroanei Statuii Libertatii nu a reprezentat decat o victorie partiala a terorismului. De aceea, bucuria a fost unanima la luarea deciziei de redeschidere a acestui obiectiv de maxima importanta si insemnatate. Ba mai mult, se pare ca unul dintre acestia i-a trimis o scrisoare lui Barack Obama, presedintele SUA, pentru a-i propune sa fie primul om care va urca in coroana Statuii Libertatii la redeschiderea sa. Nu stiu daca asta e cea mai inspirata idee :) .

view-from-the-crown1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>