Cutremurul din Italia starneste controverse

cutremur2

PIER PAOLO CITO / AP

Cutremurul din provincia L’ Aquila de acum doua zile ridica numeroase semne de intrebare legate de rezistenta cladirilor din zona dar si din intreaga tara. In urma cutremurului de 6.3 grade magnitudine pe scara Richter, multe din cladiri au fost afectate si 17.000 de oameni au ramas fara adapost.

In urma acestui dezastru s-a constatat ca multe din cladirile istorice din Italia ce atrag milioane de turisti anual sunt in pericolul de a se prabusi la urmatorul seism puternic. Parlamentul italian a anuntat ieri ca va avea loc o dezbatere referitoare la intarirea rezistentei cladirilor pentru ca pe viitor, asemenea tragedii sa fie evitate. Din pacate, o asemenea dezbatere a avut loc si in 2002, dupa un cutremur ce s-a soldat atunci cu 27 de morti dar nu s-a facut absolut nimic dupa aceea.

Majoritatea cladirilor afectate de cutremurul de luni erau foarte vechi, datand din secolele XVIII – XIX. Presedintele Institutului National de Geofizica din Italia a estimat ca centrele istorice din 700 – 800 de orase din toata tara sunt in mare pericol in cazul unui nou cutremur. Peste 10.000 de structuri au fost afectate sau distruse in urma seismului de luni, insa acest numar este nesemnificativ comparativ cu cele 150.000 de cladiri din toata Italia ce au structurile de rezistenta afectate.

Tragedia din provincia Aquila a starnit astfel numeroase controverse. Se pare ca Italia nu este dispusa sa aloce fonduri importante din veniturile sale din turism pentru consolidarea cladirilor istorice sau pentru inchiderea bisericilor sau scolilor ce pot pune in pericol viata oamenilor.

Lucrarile de consolidare ar costa foarte mult, devenind mai rentabila varianta daramarii acestor cladiri. In plus, in contextul economic actual este si mai dificil de facut investitii masive, in conditiile in care Italia se afla pe locul 3 in topul tarilor cu cele mai mari datorii publice din lume si trece prin cea mai grava recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial.

Asa ca guvernul italian are de dat cateva raspunsuri la intrebari destul de delicate. Sa investeasca in consolidarea cladirilor, cheltuind sume importante dintr-un buget si asa micsorat de recesiune? Sa inchida sau sa darame cladirile vechi ce nu mai prezinta siguranta, sacrificand astfel o parte din potentialul sau turistic? Cu siguranta insa, obiectivul principal al autoritatilor va trebui sa fie siguranta cetatenilor si micsorarea pe cat posibil a numarului cladirilor ce s-ar putea darama in eventualitatea unui nou seism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>