Ski in Romania

Elena Udrea, foarte activa zilele acestea la Targul de Turism de la Stuttgart :)), a declarat, printre altele, ca va sustine proiectul Superschi in Carpati. Proiectul presupune construirea catorva zeci de partii de ski,  in Maramureş, Ardeal şi până în nordul Moldovei. Ni se precizeaza si care e target-ul acestui proiect (cu o exprimare destul de ciudata): “Programul este destinat atragerii turistilor tineri straini in Romania”.

Toate astea au in loc contextul in care Fondul Mondial pentru Natura (WFF) tocmai a facut public raportul privind pericolele si efectele negative determinate de finalizarea acestor proiecte. Raportul vizeaza proiectele de dezvoltare a unor statiuni de ski in Bulgaria, Romania, Slovacia si Ucraina. Specialistii WFF sustin ca aceste investitii uriase pentru crearea de partii de ski, infrastructura si toate facilitatile necesare sunt mult mai mari decat beneficiile pe care le vor aduce. 

Mai mult, in raport se spune, pe buna dreptate, ca din cauza schimbarilor climatice din ultima perioada nici nu se stie daca va mai fi zapada suficienta pentru ski in noile statiuni, in conditiile  in care majoritatea vor fi la altitudini mai mici de 1.500 de metri. In ceea ce priveste Romania, o jumatate din noile statiuni se afla aproape sau in interiorul unor zone protejate, parcuri nationale, rezervatii naturale. Va dati seama ce se va intampla cu flora, fauna si tot ce e frumos si natural acolo, cand vor incepe constructiile? Vor fi afectate: Parcul Natural Apuseni, Parcul National Bucegi, Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas s.a.m.d. Astea sunt doar cateva din zonele problematice.

In finalul raportului se face apel la guvernele statelor implicate, pentru a analiza costurile financiare, sociale si de mediu care sunt antrenate de aceste proiecte. In legea 418/2006 aveti lista completa a locatiilor noilor statiuni si partii de ski. Eu una m-am uitat si nu mi-a venit sa cred. Hai sa fim seriosi, cam ce fel de partie credeti c-o sa fie la Brosteni, Lepsa sau Soveja? Inteleg ca vrei sa dezvolti turismul si sa atragi lume, dar cine-o sa vina sa schieze pe asemenea partii “gigantice”? “Turistii tineri straini”? E adevarat ca vom gazdui Olimpiada de Iarnă pentru Juniori din anul 2013, si-atunci trebuie sa ne apucam de pe acum de pregatiri. Insa cred ca trebuie facut totul cu grija pentru natura si mediul inconjurator.

Raportul WFF poate fi gasit aici.

2 thoughts on “Ski in Romania

  1. Radu

    Daca e Ministrul Turismului … ce sa discute lumea ? Asta este si cu asta defilam ca de schimbat oricum nu avem sanse ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>