Joburi in turism – putin mai neobisnuite

Revista Travel and Leisure a publicat recent un top al celor mai ciudate joburi din industria turismului. Cateva dintre ele mi se par chiar viabile :) , asa ca m-am gandit sa vi le impartasesc.

Cam ce legatura credeti ca este intre un hotel de 5 stele si o pasare de prada? Una foarte subtila dar reala :) . Intr-un hotel din Santa Barbara exista un angajat ce trebuie sa mearga cu un vultur sau o bufnita pe brat pentru a goni porumbeii care fie se aduna in jurul piscinei, facand mizerie, fie se reped la mancarea turistilor care se relaxeaza. Angajatul are program doua zile pe saptamana.

Meseria de “Vanator de aeroport” a devenit din ce in ce mai cunoscuta si apreciata de oficialii aeroporturilor. Un astfel de vanator trebuie sa goneasca pasarile, iepurii sau alte animale ce hoinaresc in apropierea pistelor, pentru a nu se rani si a nu provoca pagube avioanelor. La Zurich, in Elvetia exista 3 astfel de vanatori inarmati. Aeroportul Schiphol din Amsterdam, Olanda testeaza si el un fel de vultur-robot care sa sperie eventualele zburatoare din zona pistelor.

Exista si un angajat a carui principala indatorire este protejarea turistilor de nucile de cocos cazatoare :) . In urma unui studiu care sublinia faptul ca loviturile provocate de nucile de cocos pot avea consecinte foarte grave, cei de la Ritz Carlton din St Thomas n-au vrut sa riste si au angajat un astfel de “inger pazitor” :) . El verifica toate nucile de cocos si le culege pe cele care sunt in pericolul de a cadea.

In Helsinki, Finlanda sunt la moda taxi-urile in care se face karaoke. De fapt sunt microbuze pe care le poti inchiria pentru a face un tur al orasului si poti face karaoke, avand la dispozitie peste 5.000 de melodii. Misiunea imposibila este a soferului de taxi, care trebuie sa aiba nervi de otel si sa indure ore in sir cantecele pasagerilor.

In India exista “monkey men”, oameni angajati de hoteluri pentru a goni maimutele care vin si fura prajiturile turistilor si fac adevarate “picnicuri” cu bunatatile insusite. De aceea, angajatii le fugaresc toata ziua si trag in ele cu prastia pentru a le alunga.

Dar cred ca cel mai bizar job e cel de ghid la Muzeul Canalizarilor din Paris (Le Musée des Ègouts). Bizar e putin spus, mai degraba cred ca neplacut. Sa stai toata ziua sub pamant, pe langa tevile de canalizare, sa inspiri aerul nu tocmai curat…Initial m-am intrebat cine ar vizita un muzeu al canalizarilor, dar apoi am citit si-am aflat ca nici un alt oras din lume nu are un sistem de canalizare mai performant si mai bine gandit ca Parisul.

Nu sunt tocmai joburile la care m-as incadra, dar in perioada asta de criza cu totii trebuie sa invatam sa ne adaptam mai usor si, de ce nu, sa ne reorientam profesional :) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>