Cine profita de criza mondiala?

Evident, nu noi…Doamne fereste! Vecinii nostri, mult mai inventivi, bulgarii. Simtind tot mai mult pe pielea lor efectele crizei mondiale s-au gandit ca, asa cum se intampla mereu, in fiecare situatie exista mari invingatori si mari invinsi. Asa ca si-au pus in cap sa se situeze in prima categorie, a celor care castiga de pe urma crizei.

Recent au alcatuit un plan pentru a depasi momentul dificil in care se afla o lume intreaga si si-au propus un obiectiv cel putin indraznet: sa-si dubleze profiturile din turism in 2009!

Intr-un moment in care toata lumea isi diminueaza costurile, in care disponibilizarile si restrangerea activitatii sunt la moda, ei vor sa investeasca in turism si pentru asta maresc bugetul Agentiei Nationale de Turism de 4 ori!!!

Banii alocati in plus de la Guvern vor fi folositi pentru reclama si pentru a creste calitatea serviciilor in acest sector. De asemenea, se doreste dezvoltarea turismului cultural si valorificarea potentialului balneo-climateric al Bulgariei.

Probabil veti spune ca si mine ca au luat-o razna. Dar iata ca nu e asa. Judecata e foarte simpla. Bulgaria e cunoscuta ca o destinatie turistica ieftina, cu un raport calitate – pret foarte bun si o infrastructura bine pusa la punct. Probabil majoritatea dintre noi nu-si vor mai permite sa se duca in Germania, Italia sau Spania (asta daca erati obisnuiti sa mergeti in vacanta in Europa :) ) dar cu siguranta traditionalul concediu din vara nu va fi sacrificat pentru nimic in lume. Si-atunci, daca facem comparatie intre preturile de la noi si preturile de la bulgari, vom ajunge la concluzia ca macar sa ne bucuram o saptamana pe an de un concediu mai ieftin la vecini.

Ce au bulgarii in plus fata de noi la capitolul turism? Pai ce, noi n-avem mare, munte, obiective culturale, statiuni pentru tratament? Ati auzit la noi de un “masterplan” de revigorare a turismului? Ati auzit pe cineva sa spuna ca trebuie sa speculam criza? Ca putem atrage la noi turisti straini care fug de destinatiile europene scumpe si vin in Romania in vacanta?

Probabil trebuie sa mai asteptam sa se dezmeticeasca ministrii nostri, mai ales dupa alegerile astea atat de bulversante. Poate dupa asta vom vedea si noi niste politicieni cu atitudine si planuri coerente, desi mi-e greu sa cred.

PS: Filmuletul e ca sa vedeti cum se promoveaza bulgarii pe CNN si Euronews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>